Din punct de vedere al impozitului pe venit contravaloarea meselor acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor ( cota 10%) in vederea impunerii
Exista niste exceptii dar trebuie varificata incadrarea lor de catre fiecare entitate :
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 142 lit. s) pct. 3 si 4 din Codul fiscal sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale hrana acordata potrivit legii si hrana acordata de angajatori angajatilor, in cazul in care potrivit legislatiei in materie este interzisa introducerea alimentelor in incinta unitatii.
Consideram ca se incadreaza la aceasta exceptie acele cazuri in care dreptul salariatilor sau al persoanelor care realizeaza venituri asimilate salariilor la acordarea hranei sau a contravalorii acesteia este stabilit printr-un act normativ ori in cazul in care potrivit unui act normativ este interzisa introducerea alimentelor in incinta unitatii.
In orice alte situatii contravaloarea mesei acordata salariatilor va intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Deci contravaloarea hranei atunci cand aceasta nu este stabilita de un act normativ cum este cazul situatiei expuse intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
In cazul angajatorului, cheltuiala cu masa suportata pentru salariati este deductibila integral intrucat este impozabila la salariat.