Achizitie software . Cum il tratam este bun sau serviciu. Atentie platim tva?
Delegarea versus detasarea salariatilor
martie 11, 2019
Factura de avans, probleme si solutii.
noiembrie 27, 2019

Particular in acest caz este tratamentul fiscal, deoarece poate fi incadrat atat ca o achizitie de bunuri cat si ca o prestare de servicii.

Mai exact daca programul se livreaza pe un suport fizic discheta sau alt purtator de date plus licenta aferenta ce interzice copierea si distribuirea lui reprezinta livrare de bunuri.

Daca in schimb programul sau licenta se furnizeaza prin internet sau orice alta retea electronica automatizata, devine un serviciu furnizat pe cale electronica si  va fi tratat ca o prestare de serviciu. Aceasta distinctie este importanta d.p.v. al tva-ului, avand tratament diferit.

In situatia in care programul informatic  se livreaza pe support fizic imbraca forma unei livrari de bunuri, locul achizitiei nu este pe teritoriul Romaniei (in cazul nostru este non UE) si deci nu este impozabila la tva .

In situatia in care programul informatic se furnizeaza prin internet, reprezinta prestare de servicii. In acest caz locul prestarii de servicii este locul unde persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii economice, adica in Romania, si noi ca beneficiar avem obligatia platii tva . Plata se va realiza prin taxare inversa, cota este 19%.Achizitiile de servicii non UE nu se declara in declaratia 390, ele vor fi evidentiate doar in decontul de tva.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *