Achizitie software . Cum il tratam este bun sau serviciu. Atentie platim tva?
noiembrie 15, 2019

Factura de avans, probleme si solutii.

Una din marile provocari ale antreprenorilor este cu siguranta factura de avans.

Care sunt situatiile in care o folosim, cum se intocmeste si cum se storneaza astfel incat sa nu ramanem cu ea agatata in contabilitate.

 

Cand folosim factura de avans?

Atunci cand incasam sume in avans pentru bunuri sau prestari de servicii, societatea este obligata sa emita o factura de avans catre client, iar la explicatii trebuie trecut: “ avans conform contract numar/data. “

 

Cum se intocmeste?

Ca si reguli de intocmire se aplica aceleasi prevederi obligatorii ca la o factura obisnuita . Mai exact va contine seria, numarul,data facturii, toate datele beneficiarului dar si emitentului, cota de tva aplicata si inca multe elemente dar pentru usurinta va recomand sa folositi un soft de facturare, gasiti la preturi foarte mici ba chiar si gratis, si credeti-ma va usureaza mult intocmirea corecta a facturii.

 

Stornarea facturii de avans .

In momentul in care se realizeaza livrarea integral a bunurilor sau prestarea serviciului se procedeaza la regularizarea facturii de avans, ce reprezinta stornarea acesteia. Mai exact tranzactia anterioara mentionata drept “avans conform contract” se reia cu semnul minus. Stornarea avansului se poate realiza intr-o factura separata sau pe factura finala de livrare bunuri/prestari servicii ca si pozitie distincta. Astfel scadem din restul de plata suma facturata anterior ca si avans.

 

Particulatitati :

 

  • Cota tva. Daca suntem platitori de tva, vom emite o factura de avans cu cota de tva in vigoare la data emiterii facturii. Daca la livrarea finala a bunurilor/ prestarii serviciilor legislatia privind cota de tva e modificata, intotdeauna vom storna factura de avans cu datele cu care am intocmit-o.
  • Exista o situatie cand nu avem voie sa stornam avansul pe motiv de neplata a facturii desi marfurile au fost livrate/serviciile prestate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *